Aquest és un blog de climatologia i meteorologia. Es pot escriure indistintament de les 2 matèries. Ens fixarem principalment en el clima de Catalunya, però especialment en el clima de Girona i Salt. Hi haurà un seguiment mensual de les observacions del meu observatori de Salt

martes, 21 de noviembre de 2006

2006, un any estrany a Salt i a Girona

Aquest any 2006 de moment s´està comportant d´una manera estranya. És veritat que en un clima mediterrani com el nostre les excentricitats són habituals però aquest any sembla que vol batre tots els récords. Així en primer lloc hem de destacar que aquest any de moment té 4 récords absoluts en temperatura mitjana a la ciutat de Girona. Els mesos d´abril, juliol, octubre i segurament el mes de novembre han marcat efemèride, són els més càlids de la sèrie a la ciutat de Girona, sèrie que comença l´any 1911. El mes d´abril va tenir una temperatura mitjana de 16,3º, superant l´anterior récord, 15,8º de l´abril de 1945. El mes de juliol va ser el mes més càlid, amb 28º de temperatura mitjana. També va ser el mes més càlid pel que fa a la temperatura mitjana de les mínimes, 20,6º a Girona (Sèquia), superant els 19,8º del mes d´agost de 2004. El mes d´octubre va tenir una temperatura mitjana de 19,9º, també és la més alta, destacant la mitjana de les mínimes, 15,3º, la més alta en un mes d´octubre. Aquest mes de novembre sembla que tindrà una temperatura mitjana de 14,5º a Girona, superant els 13,6º del novembre de 1994.

Però aquest any no és només estrambòtic en quant a temperatures, sinó també en les precipitacions. A Salt hem recollit el que és "normal", 680 mm, però en molts pocs dies, 58. El promig és de 85 dies de precipitació apreciable a Salt. A Girona han recollit un xic menys, 600 mm, i aquí si que podem parlar d´un any relativament sec, ja que han caigut 130 mm menys de l´habitual. La diferència en les precipitacions és donada per la irregularitat de les tempestes que han estat més fortes a Salt que no pas a Girona. Cal remarcar que en 7 dies han caigut 350 mm a Salt, gairebè el 60 % de tot el que ha plogut, mostrant així el clima de Salt una irregularitat tipícament mediterrània. El repartiment de la precipitació d´aquesta manera ens fa pensar que les sequeres mediterrànies cada cop seran més habituals, ja que les temperatures són més elevades amb la qual cosa hi ha un augment de l´evapotranspiració i a més la precipitació cau de cop i no es pot infiltrar en el terra sinó s´escorre pendent avall per tant no hi ha un augment apreciable de la reserva d´aigua.

Encarem el mes de desembre amb l´esperança que ens pugui portar fred o precipitacions, encara que com els últims mesos de desembre han estat freds, m´inclino a pensar que tindrem un desembre plujós i suau, més càlid del normal.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio